Melakar ruangan ini dengan pautan ilmu

Jom Sama2 Amalkan :)


Salam 'alayk buat pembaca blog ku ini..

tidak terlambat rasanya utk mengucapkan salam Muharram 1431H kepada semua.. Alhamdulillah diatas kurniaan usia yang Allah panjangkan dalam menempuh tahun baru Islam ini..dalam entri kali ini sy nak berkongsi dan bercerita sikit, bolehkan?

dulu masa di SMAKJ, sebelum tidur kami baca surah al-mulk ramai2, masa kat Nilam Puri pun macam tu jugak..bila da kat KL buat sendiri....sampaila sekarang..kat umah cuti sekolah nie baca ngn adik2 dan semak bacaan adik2...masa dulu xberapa tahu sgt kelebihan surah al-Mulk nie..tapi sekarang melalui pembacaan, dapatlah sikit2 yang boleh dikongsi bersama...

kelebihan surah nie sebenarnya sangat besar berbanding surah2 lain..hadith yang sy nk kongsi disini (takhrij hadith : disahihkan oleh al-albani. Sahih ibnu Majah [2/316, no:3053]) Maksudnya : sesungguhnya terdapat di dalam al-Quran sebuah surah tekandung di dalamnya 30 ayat. Ia memberi syafaat kepada pembacanya sehinggalah diampunkan dosanya. ia adalah surah tabarokal ladzi biyadihil mulk iaitu surah al-Mulk."

Ada lagi hadith2 yang menceritakan fadhilat atau kelebihan surah ini yg boleh sy kongsikan bersama, 'Abdullah bin Abbas r.a pernah berkata kepada seorang lelaki " Adakah kamu ingin jika aku hadiahkan sebuah hadis yang menggembirakan kamu?" JAwab pemuda tersebut, "Semestinya!" maka Ibnu Abbas berkata"Bacalah tabarokal ladhi biyadihil mulk, dan ajarkanlah ia kepada isterimu, sekalian anak-anakmu, kanak-kanak dirumahmu dan jiran tetanggamu. Sesungguhnya ia adalah PENYELAMAT DAN PEMBELA BAGI KAMU. Ia membela atau mempertahankan pembacanya pada hari kiamat ketika bertemu denan Tuhannya. Surah ini akan memohon daripada Tuhan agar menyelamatkannya daripada azab neraka dan seksa kubur. Ibnu Abbas berkata, Rasulullah SAW bersabda: "Aku amat berharap agar ia (Surah al-Mulk) berada di dalam hati setiap insan dari kalangan umatku"

ada lagi kisah dan cerita melalui pembacaan saya ini yang boleh sahabat2 amalakn dan kongsikan bersama yang lain. (terima kasih).. :)

DAripda Abdullah Ibn Mas'ud r.a katanya : "Apabila seseorang (yang membaca dan mengamalkan surah al-Mulk) berada di dalam kuburnya, azab seksaan akan datang kepadanya. Azab ini akan menghampiri kakinya lalu kakinya berkata kepda azab : "Engkau tidak akan dapat masuk melalui ku kerana lelaki ini membaca surah al-Mulk." Kemudian azab ini akan menghampiri dadanya (atau perutnya menurut riwayat lain), lalu dadanya berkata : "Engkau tidak akan dapat masuk melalui ku kerana lelaki ini membaca surah al-Mulk." Kemudian azab itu datang menghampiri kepalanya, lalu kepalanya berkata: "Engkau tidak akan dapat masuk melalui ku kerana lelaki ini membaca surah al-Mulk. Surah al-Mulk adalah penghalang yang menghalang azab kubur. Ia juga terdapat di dalam kitab Taurat. Sesiapa yang membacanya pada suatu malam, maka dia telah melakukan kebaikan yang banyak." ---> Takhrij hadith (diriwayatkan oleh al-Hakim dalam al-mustadrak : [2/540, no : 3839, disunting oleh : Mustafa 'Abdul al-Qadir 'Ata, dar al-kutub al-ilmiyyyah, beirut, edisi 1 1411H/1990M], katanya, sanadnya sahih dan dipersetujui oleh al-Dhahabi dan disahihkan oleh al-Albani dalam sahih al-targhib, [2/19 riyadh : maktabat al-ma'arif edisi ke-5)

besarkan kelebihannya? tapi ini hanya sedikit shj yg dapat sy kongsikan. terutama buat para guru, galakkan anak didik kita baca surah ini..lebih baik kalau mereka dapat hafazkan..insyaAllah..semoga kita diberi kekuatan utk mengamalkannya dan menyampaikan secebis ilmu yang kita ada..ameenn...jika saya ada kelapangan sy akan kongsi lagi dalam entri yg akan dtg..insyaAllah :)


0 ulasan:

Post a Comment