Melakar ruangan ini dengan pautan ilmu

YaAllah..

YaAllah.. YaAllah.. YaAllah.. Hanya lafaz itu yg mampu ku ungkapkan..


aku baru je lps bc blog arwah kak Zalikah Mat Zan.. emm, bagaimana keadaan beliau disana?
tp aku yakin dia akan ditempatkan diklgan insan pilihan Allah, insan2 soleh dan RAsulullah SAW..ameen...

semua insan akan melalui situasi yang sama cuma tidak tahu bila dan dimana srta bgaimana keadaannya.. sesungguhnya janji Allah itu pasti..Setiap yang bernyawa pasti akan mati.. Tatkala mengenangkan pemergian kak Zalikah Mat Zan dan rakan2 lain yg telah pergi ke alam sana, aku terfikir bagaimana pula pengakhiran hidup aku. YaAllah, Kau matikan lah kami dlm Iman dan Taqwa. Matikanlah kami dlm husnulkhatimah. Kau tambah dan kuatkanlah Iman kami. Tempatkan lah kami diklagn para nabi n hamba2Mu yg soleh. Amin ya rabbal 'alamin.

pg td aku dgr ceramah ust zahazan, antaranya ialah beliau mengatakan kubur itu adalah 'checkpoint' pertama apabila melangkah ke alam sana. klu checkpoint pertama tersebut lepas, maka lncarlah checkpoint yg seterusnya..klu sebaliknya, maka terganggulah perjalanan checkpoint yg seterusnya (nauzubilllah min zalik)..

antara buku yang boleh saya kongsikan utk membacanya ialah ar-Roh..karya Ibnu Qayyim al-Jauziyah..kitab tersebut sangat memberi kesan dlm diri ku..bagaimana keadaan insan yang telah pergi ke alam sana..amalan baik..amalan buruk semua ada dibahaskan oleh Ibnu Qayyim..besar sungguh jasa beliau..bgaimana kandungan kitab ini mungkin dapat dikongsi bersama pd entri akan dtg..insyaAllah..


0 ulasan:

Post a Comment